‘Prosas’ de Robert Frost
19
ag.

Si anomenem a Frost poeta és degut al seu incondicional lliurament al gènere poètic. Com a poeta es va donar a conèixer, com a poeta va aconseguir la fama i com a poeta és recordat en qualsevol menció o al·lusió. Com tots els poetes, però, no va poder abstenir-se de l’exercici de la prosa per afrontar diverses situacions en què la poesia queda exclosa, situacions com ara pròlegs a diferents llibres, discursos d’acceptació de múltiples premis o, res més prosaic, necrològiques laudatòries d’altres poetes i col·legues. Frost va haver de sotmetre’s a la prosa per respondre a les exigències estilístiques en la majoria dels casos o per experimentar amb l’aforisme en aquelles ocasions en què aquest donava satisfacció al seu afany de concisió millor del que permetia la poesia. Aquest llibre recull, doncs, una selecció dels més destacats intents de Frost per expressar-se fora del seu hàbitat natural.
De tota manera, Frost és d’aquests poetes a temps complet, de tal manera que qualsevol dels seus escrits en prosa recollits en aquest volum desprèn un alè poètic, tant en la seva temàtica com en la composició. Els temes tractats són sempre la poesia i les diverses maneres d’accedir-hi, i el seu estil, per més que encotillat sota la forma narrativa, es nodreix de ritmes i cadències poètiques. La metàfora, element fonamental en la seva poesia (podria dir-se que en totes les poesies, però en la seva encara més), és recurs constant per expressar les seves idees, però mai la metàfora fosca i inintel·legible, sinó aquella ambigua, que obliga el lector a inclinar-se per un sol dels seus múltiples significats. Frost va ser un clàssic en la seva manera d’entendre la poesia. Acceptava i promovia les llibertats derivades de la imaginació, però no estava disposat a fer-ho saltant-se les regles de la mètrica i les convencions poètiques. Els experiments poètics derivats d’una llibertat compositiva absoluta són ridiculitzats com exercicis absurds que desvirtuen el to i el ritme de la poesia, elements essencials per a la bona poesia. La poesia no és invenció, no és un descobriment sorgit del no-res, és més aviat un re-descobriment, una reminiscència, l’aparició per sorpresa d’alguna cosa que hi era però que no sabíem que hi era. Considera l’oralitat com una cosa molt més determinant que la seva escriptura, de manera que és la veu interior del poema i no les imatges que es transmeten en ell, el seu autèntic valedor, no en va reivindica el concepte de “oïda observador” com aglutinador d’aquesta sinergia entre so i representació visual (sempre amb l’element auditiu per davant) que ha de caracteritzar al bon poema. Un dels seus aforismes diu “Tota poesia és una reproducció dels tons de la parla real”. I és aquesta proximitat, aquest reconeixement de quelcom ja conegut el que ens apropa a la seva poesia, però al mateix temps ens delimita en un espai tancat, en què els seus poemes són converses a les quals assistim gairebé clandestinament, i de les que, a alhora, ens sentim incapaços d’escapar.
Per als qui vulgueu descobrir la poesia de Robert Frost, llegiu-lo directament. Per als qui desitgeu una introducció acadèmica i pedagògica, llegiu l’assaig “Del dolor i la raó“, que dóna títol al llibre del mateix nom de Joseph Brodsky (Destino, 2000). Per als qui anhelen conèixer el pensament poètic de Robert Frost, aquest llibre satisfarà els seus desitjos.
Esteve [10 octubre 2011]