El volum que teniu a les mans recull el diari de guerra de Pere Pahisa Bigas, un santcugatenc que va viure la Guerra Civil com a soldat ras d’Infanteria de reemplaçament al quarter del Carme, primer a Mallorca —participant en els combats contra l’expedició de Bayo— i després a la Península, on acabà sent ferit i mutilat.
Gràcies a Pahisa comptem amb notícies de primeríssima mà sobre allò que ocorregué a Mallorca des del 18 de juliol de 1936. Però, sobretot, sabem com ho visqué ell com a soldat: el cop d’Estat a Palma, els primers bombardejos d’avions republicans procedents de Barcelona, els combats de Porto Cristo, l’estada a Inca, el trasllat de la seva unitat —el Regiment d’Infanteria de Palma número 36— als fronts peninsulars de Cogolludo, Extremadura i l’Ebre, entre d’altres, així com les seves vivències com a ferit en diferents hospitals de sang o de rehabilitació «nacionals» i del seu retorn a Sant Cugat del Vallès en acabar la guerra.
El resultat és fascinant perquè és un relat fet «des d’abaix», en tant que simple combatent —Pahisa no arribarà sinó a ascendir a caporal. Tot plegat, un poderós fresc, un retrat biogràfic de primera mà escrit per un combatent «nacional» de la Guerra Civil amb força sinceritat i sense gaires pèls a la llengua, tot i haver estat confegit per ser llegit en l’àmbit estrictament familiar. (Del pròleg del Dr. Joan M. Thomàs)