El novè volum de la col·lecció ens porta un altre receptari baleàric, aquest, de summa importància, ja que és el que documenta, per primer cop, lús de la salsa maonesa (i demostra que no és dorigen francès, com algun cop shavia volgut fer creure).
Al manuscrit Caules la salsa maonesa encara sanomena en menorquí salsa de peix crua. De moment, és la redacció del mètode delaboració més antiga localitzada. És molt possible que se servís tant com a acompanyament del peix com per al bullit o amb la carn del pollastre. Aquesta versió seria la que es publicaria després a França el 1811 com poulet mayonnaise
El receptar, dautor desconegut, conté 251 receptes de tot tipus dingredients i un exemple dàpat amb servei a la francesa per a lús duna família molt benestant de Maó amb connexions culturals amb diferents països del món, i pretén ser una obra útil per a la pràctica culinària duna cuina adaptada a les necessitats i aspiracions duna classe social mitjana/alta menorquina al voltant de lúltim terç del segle XVIII. En aquest sentit, la prioritat era oferir, de forma pràctica, les indicacions dels ingredients i dels processos necessaris per elaborar cada una daquestes receptes.